top of page

URHEILIJA, TARVITSETKO APUA?

 

Kehon hallintaan, stressin kestämiseen, nopeuteen, tarkkuuteen,

kestävyyteen, keskittymiskykyyn, pelinlukemiseen, oppimiseen ja

voittamiseen

NeuroFysCoaching NFC

Neurofysiologinen Urheiluvalmennus voi auttaa

Urheilijalla on oltava lajilleen tyypilliset fysiologiset edellytykset, erinomainen kunto, hyvä ravinto-ohjelma, taloudelliset mahdollisuudet urheiluun sekä hyvä ja riittävä lajivalmennus.

Taustakuva

Neurofysiologinen urheiluvalmennuksen tuki , NeuroFysCoaching (NFC) tuo tähän perinteiseen asetelmaan uuden tärkeän elementin, paremman hermostollisen hallinnan ja organisoinnin. Se antaa urheilijalle paremmat edellytykset suoriutua vaativista urheilutilanteista, paremman keskittymiskyvyn, vähentää kisajännitystä, nopeuttaa havaintokykyä ja ajatusprosessointia sekä auttaa jaksamaan pitempään ja laadukkaammin. Eli itse asiassa korjaa juuri urheilussa ongelmallisimpina pidettyjä asioita!

Tänä päivänä tavoitehakuisessa urheiluvalmennuksessa kaikilla on periaatteessa hyvät valmentajat, hyvä lihaskunto ja paljon lajityypillistä harjoittelua. Usean urheilijan ongelmana on ollut muut urheilumenestystä heikentävät seikat, kuten liian korkea kisajännitys, yllättävät koordinaatio-ongelmat kisatilanteessa, kotikisojen hyvien suoritusten toistaminen arvokisoissa jne. Tuolloin puhutaan usein, että ”pää ei kestä” tai että kisajännitys pilasi suoritukset. Tähän tilanteeseen tuo uusi NeuroFysCoaching, eli  Neurofysiologinen Urheiluvalmennus apua.

Mitä tutkitaan ja mitä treenataan?

 

NeuroFys Coaching asiantuntija hallitsee aisti- ja hahmotusalueen kaikessa laajuudessaan (visuaalisen, auditiivisen, taktillisen (tunto), vestibulaarisen (tasapaino), jopa varhaisen kehityksen ongelmat kaikessa laajuudessaan, hermointegraation ongelmat ja ajatusprosessoinnin ongelma-alueet. Urheilijan, joskus mystisetkin ongelmalähteet löytyvät kun kaikki osa-alueet tutkitaan. Huippu-urheilussa ei saa jäärä yhtään suorittamista, keskittymistä  ja/tai ajattelua häiritsevää osa-aluetta.

 

NeuroFysCoaching prosessi sisältää kaikki nämä sensomotoriikan osa-alueet, ja se selittääkin tätä prosessia toteuttaneiden urheilijoiden menestystä. Suomenmestaruuksia, Euroopan mestaruuksia, menestystä ammattijääkiekossa, jopa olympiakultamitali. Näytöt kertovat menetelmän vaikuttavuudesta.

Toimme sensomotoriikan menetelmät Suomeen jo 90-luvulla, jolloin aloitimme laajakirjoisen sensomotorisen kuntoutuksen toteuttamisen lapsille, nuorille, aikuisille, muusikoille ja urheilijoille. Tämän jälkeen klinikalla on käynyt yli 2000 perhettä ja moni musiikin ja urheilun ammattilainen.

Tärkeässä asiassa sinun kannattaa luotta todellisiin asiantuntijoihin. Näytöt puhukoon puolestaan.

Taustakuva
Taustakuva

NeuroFysCoaching on mahdollista hyödyntää kahdella tavalla.

1. Ammattilaisille suositellaan tehtäväksi henkilökohtainen tutkimus jonka perustella laaditaan henkilökohtainen kontrolloitu harjoitusohjelma.

NeuroFysCoaching -tutkimus on henkilökohtainen päivän kestävä tutkimus, missä tutkitan mm.

  • Refleksijärjestelmä

  • Tasapainoaisti

  • Visuaalinen aisti

  • Tuntoaisti

  • Auditiivinen aisti

  • Varhaiskehitys

  • Urheiluhistoria, suoriutumisprofiili jne.

Taustatutkimuksina esim. vanhempien haastattelu, edellisten sekä nykyisten valmentajien haastattelut.

Tutkimuksen perusteella suunnitellaan yksilöllinen harjoitusohjelma, jolla parannetaan aistien toimintaa ja niiden integrointia sekä vaikutetaan tahdosta riippumattomiin järjestelmiin. Ohjelman vaikutus luo paremmat edellytykset valmennukselle sekä hyvälle urheilusuoritukselle. Lisäbonuksena oppimiskyky ja vuorovaikutuskyky paranevat.

2. Harrastajille järjestetään joko yksilöllinen tutkimus esim. kotikäyntinä tai testaustapahtumia urheiluseuroissa tai hänelle voi riittää jopa Internetin kautta tehtävä NeuroFysCoaching (Sensomoottori) itseopiskelukurssi. Verkkokurssiin voidaan liittää myös lisäpalveluna yksilöllinen kuulonerottelua parantava harjoittelu. Hyvä kuulonerottelu on tärkeä ominaisuus nopean ajatustoiminnan taustalla.

Neurofysiologinen urheiluvalmennuksen tuki soveltuu esim. tilanteissa, missä riittävästä harjoittelusta huolimatta ei päästä tavoitteisin, kun jännitystilat pilaavat urheilijan kilpailut, kun urheilusuorituksen liikeratoja ei pystytä tekemään puhtaasti ja toistamaan niitä muuttuvissa olosuhteissa.

 

Tutkimus voi olla ajankohtaista myös tilanteissa, missä urheilijan menestys on kiinni ns. ”psyykkisistä” syistä. Ohjelma soveltuu niin junioreille kuin vanhemmillekin, huipulle pyrkiville kuin jo siellä oleville.

Neurofysiologisen Urheiluvalmennuksen mahdollisia vaikutuksia:

Parempi kehon hallinta

Parempi kehon kaavan tunteminen antaa paremman mahdollisuuden toteuttaa puhtaamman ja samalla tavoin toistettavan teknisen suorituksen.

Nopeuden lisääntyminen

Parempi hermostollinen toiminta ja organisoituminen parantavat ja nopeuttavat automaattisia reaktioita sekä poistavat suoritusta häiritseviä tekijöitä.

Tarkkuuden lisääntyminen

Tähän vaikuttaa esim. parempi tasapainon hallinta, parempi keskittymiskyky, refleksijärjestelmän tarkoituksenmukainen toiminta sekä parempi visuaalinen hahmottaminen.

Lisää kestävyyttä

Parempi hermostollinen organisointi kuluttaa vähemmän energiaa.

Keskittymiskyvyn parantuminen

Keskittymiseen vaikuttaa mm. useat tahdosta riippumattomat aistitoiminnot ja terävöitynyt aistitoiminta parantaa aina keskittymiskykyä.

Parempi pelin lukeminen

Nopeutunut ajatustoiminta parantaa muuttuvien tekijöiden nopeampaa analysointia ja auttaa urheilijaa reagoimaan sekä nopeammin että sijoittumaan pelikentällä paremmin.

Voittaminen

Se urheilija, jolla on kaikki nämä kunnosa yleensä voittaa.

Mitä kokemuksia Suomessa?

Suomessa olen auttanut vuosien varrella useita ammattitasoisia urheilijoita pääsemään tavoitteisiinsa, joista kuuluisin lienee Suomen viimeisin yleisurheilun olympiakultamitalisti Arsi Harju, Sydney 2000.

Kesä 2000 oli ollut Arsille vaikea, ja urheilijalla oli vaikeuksia päästä Sydneyn karsintarajan yli. Annoin Arsin valmentajalle heinä/elokuun vaihteessa 2000 harjoitusohjelman kesällä havaittujen ongelmien korjaamiseksi. Lopputulos onkin sitten urheiluhistoriaa. Ilta Sanomat kirjoitti 19.8.2017 tästä tapahtumasta seuraavasti:

 Olympiakultamitali Sydney 2000

Arsi Harju, kuula (1.)

Ennen olympialaisia Harju oli maailmantilastossa hädin tuskin kymmenen parhaan joukossa tuloksella 20,84. Matkaa Adam Nelsonin kauden kärkitulokseen (22,12) oli melkein puolitoista metriä. Harju osoitti kuntonsa jo karsinnassa, jossa hän työnsi ennätyksensä 21,39. Loppukilpailussa kuula lensi melkein yhtä pitkälle (21,29), mikä riitti Suomen yleisurheilun viimeisimpään olympiavoittoon.

Kokonaisuutena Harjun suoritus Sydneyssä oli 2000-luvun kovimpia suomalaisvenymisiä. Hän paransi Sydneyssä kauden parastaan 65 senttiä ja jätti taakseen kuusi työntäjää, jotka olivat ennen kisoja hänen edellään. (Lisäksi kolme yhdysvaltalaista jäi "kotiin" maakiintiön vuoksi.)” http://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000005332298.html

Taustakuva

Tässä Arsinkin tapauksessa toistuvat ne NeuroFysCoaching vaikutukset konkreettisesti. Jos ja kun ongelman ydin löytyy, vapauttaa se urheilijan tekemään kauden, tai jopa koko maailman parhaan urheilusuorituksen. Tässä tapauksessa annettiin vain yksi harjoitus, joka kohdistui ongelman ytimeen, ja suoritus ja tulos oli siinä kisassa maailman paras, olympiakultamitalin arvoinen.

Olen auttanut myös golffareita, SM-liiga jääkiekkoilijoita jne. Joka kerta, kun harjoitukset on tehty huolellisesti, menestys on seurannut, eli hyvää maalintekomenestystä, SM-kultamitaleita jne. Selitys on yksinkertainen: kun kaikki eri aistit ja niiden yhteistyö on harjoiteltu parhaaseen mahdolliseen tilaan, on suorituskin paras mahdollinen.

Miten NeuroFysCoaching eroaa lääketieteen menetelmistä?

Lääketieteen valmennuskeinot tukeutuvat paljon lääkkeisiin, ja kohdistuvat joko jaksamiseen (piristeet), lihasmassan kasvattamiseen (steroidit) tai hapenottokyvyn lisäämiseen (esim. keuhkoputkea laajentavat astmalääkkeet, tai veren hapenottokykyä parantavat lääkkeet tai toimintatavat). Näistä suurin osa on kiellettyjä, mutta valitettavasti paljon käytettyjä.

NeuroFysCoaching on täysin lääkkeetön menetelmä. Se perustuu aivojen harjaannuttamiseen.

Kaikki aistit tutkitaan ja niihin kohdistetaan spesifi harjoittelu. Harjoittelu kohdistuu myös tahdosta riippumattomaan järjestelmään, mikä on usein esim. urheilusuorituksia pilaavan kohonneen kisajännityksen taustalla.

Mistä NeuroFysCoaching (NFC) on peräisin?

Opiskelin 90-luvulla neurofysiologisen kuntoutuksen menetelmiä sekä Euroopassa että USA:ssa. Työskentelin pääasiassa lasten, nuorten ja aikuisten oppimisvaikeuskuntoutuksen parissa, mutta siinä ohessa hoidin myös urheilijoita ja muusikoita.

Merkittävin oppi-isäni urheiluvalmennuksen saralla oli Dr Harry Wachs (the Vision & Conceptual Development Center, Washington DC), joka oli auttanut menestyksekkäästi useimpien urheilulajien ammattiurheilijoita USA:ssa ja USA:n olympiakomitea jopa suositteli näitä ”uusia” menetelmiä käytettäväksi.

Euroopassa opettajani oli mm. psyk.Peter Blythe (tahdosta riippumaton järjestelmä, INPP, UK), Dr. Kjeld Johanssen (auditiivinen järjestelmä), Håkan Carlsson (moniala-kuntoutus, Ruotsi).

 

Nämä muodostavat yhdessä täydellisen aivojen ja aistien kuntouttavan kokonaisuuden, minkä on urheilijan NFC-menestyksen taustalla.

Tuomme nyt markkinoille uuden Sensomoottori tuotteen NeuroFysCoaching NFC.

Veli kiteyttää prosessin seuraavasti:

"Huippu-urheilussa kehon vapaa ja rento hallinta on kaikki kaikessa.

 

Kehon hallintaan vaikutta suoraan esimerkiksi tasapainoaisti mutta osa vaikuttavista seikoista ovatkin tavallaan kuin piilossa taustalla. Sellaisia ovat esimerkiksi kaikkien aistien tarkka toiminta ja neurologinen hermointegraatio. Nämä yhdessä luovat tarkan ja nopean havaintokyvyn sekä hyvän motorisen hallinnan. Ne ovat taustalla myös nopeassa ajatusprosessoinnissa, jota kutsutaan usein myös hyväksi pelinlukemiseksi. Kyse on salamannopeasta ajatusprosessoinnista, missä mikään taustalla oleva turha aivoprosessi ei hidasta ajattelua.

Nämä seikat selittävät sitä, että käytännössä useimmat vastaanotolla käyneistä urheilijoista ovat saavuttaneet tavoitteensa: suomenmestaruuksia, Euroopan-mestaruus ja jopa olympiakultamitali.

 

Kyseessä on aina ollut kokonaisuuden hoitaminen, ei vain yksittäiseen alueeseen kohdistuva interventio."

Veli Laurinsalo

Lisätietoja: Veli Laurinsalo, BBA, NDT(INPP)

Puh. 040 7011 524  sensomoottori@gmail.com

bottom of page