top of page

Kuntoutus

Nykyaikainen neurofysiologinen kuntoutus ratkaisee monia aikaisemmin vaikeina pidettyjä haasteita, kuten esimerkiksi aistiherkkyyksien, oppimisen, keskittymisen, ahdistuksen, motoristen haasteiden ja vuorovaikutuksen haasteita.


Keskeinen ero moneen muuhun perinteiseen kuntoutusmuotoon on se, että neurofysiologisessa kuntoutuksessa pyritään vaikuttamaan ongelmien juurisyihin. Silloin terapian tulos saavutetaan nopeammin ja vaikutus on pitkäkestoinen.


Tästä hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi dysfasia, jota aikaisemmin pidettiin lähes parantumattomana haasteena. Nyt kun modernit menetelmät vaikuttavat dysfasian juurisyihin, saavutetaan merkittävää edistystä hyvinkin nopeasti. Lisätietoa auditiivisesta kuntoutuksesta

 

Toinen esimerkki on ahdistus ja voimakkaat pelkotilat. Jos tämän taustalla havaitaan ns. kehityksellisiä seikkoja, voidaan neuro.fys.terapialla saavuttaa nopeasikin hyvää kehitystä. Samoin motoriset haasteet: kömpelöt lapset tai vaikea istua paikallaan, kirjoittamisen haasteet, oppimisen ja keskittymisen sekä käytöksen kontrollin haasteet. Kaikissa näissä ns. perinteiset lähestymismuodot ovat hitaasti tai epävarmasti vaikuttavia koska ne harvoin korjaavat ongelman ydintä, juurisyitä.

 

Myös monien psyykkisen oirekirjon taustalla on usein noita ns. kehityksellisiä seikkoja, jotka eivät ainakaan helpota kuntoutumista. Kokemus näistä on sellainen, että kokonaiskuntoutus etenee usein ripeämmin, kun taustalla olevia sisäistä voimakasta stressiä ylläpitäviä seikkoja korjataan neurofys.terapialla, jolloin psykiatrinen hoito saa paremman mahdollisuuden auttaa potilasta.

Positiivisena sivuvaikutuksena on havaittu myös mm. tinnituksen, migreenin ja fobromyalgian oireiden helpottuvan.


Kuntoutus voi olla perinteinen lähivastaanotto terapeutin luona, kotikäynti tai etäkuntoutus.


Etäkuntoutuksessa avaamme etäyhteyden tietokoneen tai matkapuhelimen kuvaruudun kautta ja kun ympäristö pidetään rauhallisena, se on hyvä terapiaistunnon muoto jos välimatkat muodostavat esteen. Samalla se on perinteistä lähiterapiaa edullisempi. Tarvittaessa voidaan sopia välillä myös lähitapaaminen terapeutin vastaanotolla tai asiakkaan kotona.


Ota yhteyttä Contact yhteydenottolomakkeen avulla niin pohditaan mikä sinulle olisi paras hoitotapa. Aloituskonsultaatio on aina ilmainen.

Seuraavassa Neurofys/Sensomot. kuntoutuksen prosessista yhteenveto:

Neurofysiologinen / Sensomotorinen kuntoutus

 

Kuntoutuksen ja kuntoutusmetodiikan järjestys, rakenteet ja tavoitteet

 

Kuntoutusprosessi muodostuu alkukartoituksesta, tutkimuksesta,  terapiaprosessin suunnittelusta ja terapian/kuntoutuksen toteutuksesta sekä seurannasta.

 

Kuntoutuksen tavoitteena on ratkaista asiakkaan haasteet/ongelmat mm. oppimisen, lukihäiriön,  keskittymisen, kielellisten haasteiden tai puhumattomuuden, motoristen haittojen, käytöksen kontrollin, aistiherkkyyksien, lihasjännitysten, yökastelun, ahdistuksen ja selittämättömien pelkotilojen haasteissa. Positiivisina sivuvaikutuksina on havaittu esim. fibromyalgian, migreenin ja tinnituksen vaimentumista.

 

Kuntoutuksen alkukartoituksessa ja fyysisestä testauksessa käydään läpi ihmisen koko fysiologinen kehityspolku syntymästä nykyhetkeen laajan taustahaastattelun sekä fysiologisen tutkimuksen avulla.

 

Siinä käydään läpi mm:

 

1. Motoriikan ja hermoston perustila:

hermointegraation tilanne, tasapainoaistin ja varhaiskehityksen kehitys ja eteneminen (vauva-ajan varhaisten heijasteiden ja posturaalirefleksien tilanne)

 

2. Aistien kehitys ja tila (tasapaino, kuulo, tunto ja näköaisti) sekä aistien yli tai aliherkkyydet

 

3. Motoriikan kehitys, koordinaation kehitys

 

4. Kielellinen ja sosiaalinen kehitys

 

5. Toiminnanohjauksen ja käytöksenkontrollin kehitys

 

6. Ajatustoiminnan kehitys ja oppimisprofiili

 

Tämän jälkeen terapeutti tekee yhteenvedon tutkimustuloksista ja kertoo näkemyksensä asiakkaan ongelmien juurisyistä, miten ja missä järjestyksessä terapiaprosessi hoitaa havaittuja ongelmakohtia sekä oletettavissa oleva kuntoutuksen lopputulos ja vaikuttavuus.

 

Koska asiakkaiden ongelmien juurisyyt ovat lähes aina usean aistin puutteellisessa kehityksessä ja epätarkoituksenmukaisessa toiminnassa ja/tai hermointegraation alueilla, on terapeutin hallittava näiden kaikkien aistijärjestelmien ja osa-alueiden tutkimus- ja kuntoutusmenetelmät.  

 

Miksi laaja lähestymistapa ratkaisee ongelmia?

Suomessa terapeutit opiskelevat tyypillisesti yhden osaamisalueen asiantuntijoiksi, kuten esim. puhe-, toiminta-, fysio-, refleksi- tai vaikka psykoterapeutiksi. Näin hänellä on itseasiassa ns. menetelmäkeskeinen lähestymistapa.

 

Sensomotoriikan terapeutti osaa tästä perinteisestä mallista poiketen kaikkien aistien ja hermoston osa-alueiden tutkimisen ja kuntouttamisen, ja hän on silloin enemmän ongelmakeskeinen, eli ratkaisee siis asiakkaan kehityksen ja aistitoiminnan ongelmat eikä vain hoida yhtä kapeaa osa-aluetta siitä.

 

OHA ry:n laajan koulutuspolun käynyt terapeutti hallitsee tämän laajan tutkimus- ja monipuolisen hoitoprosessin. (lisätietoja sensomoottori@gmail.com)

 

Miten kuntoutus etenee:

Kuntoutuksessa edetään varhaisesta myöhempään kehityskauteen.

 

1. Motoriikan ja ajatustoiminnan perustan rakentaminen:

Siinä varmistetaan ja harjaannutetaan tasapainoaistin, varhaisen kehityksen hermoston kypsymisprosessi (missä mm. varhaiset heijasteet kypsyvät ja vaimenevat). Tämä terapiamoduuli hoitaa yleensä jo paljon, kuten esim. aistiherkkyydet, puhemotoriikan jännitteet, selittämättömät lihasjännitteet, vaikeus istua paikallaan, puristava kynäote, yökastelun, huonon ryhdin, pelkotilat ja monet henkiset jännitteet. Tämä terapiamoduuli vaikuttaa myös mm. käytöksenkontrollin parantumiseen, impulsiivisen ja negatiivisen temperamentin haittojen vähentymiseen ja nopeuttaa ajatusprosessointia. Ajallisesti tämä moduuli jakautuu 6-9 kk terapia-ajalle

 

2. vas. ja oik. aivopuolison hermoston (hermointegraation) varmistaminen on tärkeä osa-alue mm. visuaalisen ja kielellisen prosessoinnin edellytysten varmistamisessa. Nopea ajatusprosessointi, päätöksenteko, hahmottaminen, tehokas lukeminen ja esim. matematiikan hahmottaminen ja puoleisuuden kehittyminen edellyttävät hyvää hermointegraatiota.

 

3. Aistien aktivointi (näkö, kuulo, tunto, tasapaino)

Tässä kullekin aistille tehdään aktivointiohjelma jolloin heikosti kehittyneiden aistien hermosto ja aivokuoren synapsiset yhteydet kasvavat, laajenevat ja aktivoituvat.

Visuaalisessa aistissa vaikutus näkyy esim. silmien kohdistumisen, karsastuksen haasteiden ja valoherkkyyden vähenemisenä; kuuloaistin kuntoutus vaikuttaa kuulonerottelun haasteisiin, kuten mm. lukihäiriöön, yliherkkään kuuloon, puhe- ja äänihäiriöihin (dysfasia), epäselvään puheeseen / puheentuoton vaikeuksiin, kirjoitusvirheisiin, huonoon muistiin jne. Kuntoutus kohdistuu ja vaikutta myös tuntoaistin ali- tai yliherkkyyksiin.

Tasapainoaistin aktivointi parantaa motoriikkaa ja silmien toimintaa.

 

Aistien aktivointi parantaa myös keskittymiskykyä mikä on kaiken oppimisen perusedellytys.

 

4. Koordinaatiokyvyn harjaantuminen

Kun hermosto on aktivoitu toimimaan tarkoituksenmukaisesti ja motoriikan ja hahmottamisen perusta on vankka voidaan aloittaa koordinaatioharjoitukset. Jos koordinaatioharjoitukset aloitetaan liian aikaisin epäkypsä hermosto vain estäisi tuloksellisen harjoittelun.

 

5.Ajatustoiminnan ja loogisen päättelykyvyn kehittäminen on viimeinen kuntoutusmoduuli. Siinä harjoittelun avulla kehitetään luontaista ongelmanratkaisukykyä ja oivalluskykyä sekä kykyä nähdä useita ratkaisumalleja eteen tulevissa haasteissa.      

 

Lisätietoja koulutuksesta: sensomoottori@gmail.com            

UUTTA!

Uusi toimitamalli:  etäkuntoutus

bottom of page